Liikenneaiheinen vanhempainilta järjestettiin viime torstaina 30.8. koulussamme. Tilaisuus oli liikenneviikon huipennus. Oppilaille oli omat tilaisuutensa jo aikaisemmin viikolla. Luokat tulivat liikenneaiheisille rasteille, joissa kouluttajina olivat Liikenneturvan omat kouluttajat. Liikenteestä on puhuttu paljon, huolehdittu paljon, mutta myös saatu paljon aikaan.
Mitä kaupunki sitten liikenteen parantamiseksi tekee? Asiaa valotti tilaisuudessamme tilaajapäällikkö Eija-Liisa Dahlberg. Tässä keskeiset toimet:
  1. risteykset, joissa nyt ovat betoniporsaat -> porsaat korvataan korokkeilla, jossa voi pysähtyä tietä ylittäessä, työt alkavat heti. Oppilaiden oltava erityisen varovaisia tietä ylittäessä koroketyömaan aikana. Risteyksissä on nyt ylimääräistä ”actionia”, koska työ edellyttää mm. isohkoja työkoneita. Toivon, että huoltajat käyvät lastensa kanssa katsomassa tienylityskohdat nyt uudestaan.
  2. Erottajakadulle rakennetaan uusi ns. jättöpaikka, johon autoilevat huoltajat voivat lapset jättää. Jättöpaikka rakennetaan nykyisen hiekkakentän päässä olevalle ”niittypalstalle”, jossa rakennusmiehet nyt pitävät autojaan. Työ on valmis arviolta kuukauden kuluttua.Toinen jättöpaikkahan meillä on Seminaarinkadulla; sama jota taksit käyttävät.
     
  3. Erottajakadun liikennemerkit muuttuvat katupysäköinnin osalta. Pysäköintitilaa lyhennetään, jotta katu pysyy auki oppilasliikenteelle ja pysähtyminen sallitaan vain toisella puolen katua. Huoltajat, tutustukaa tarkasti Erottajakadun muuttuneisiin liikennemerkkeihin!
  4. Brahenkadulta metsikön poikki suoraan koulun hiekkakentälle ajateltua pyörätietä ei vielä rakenneta. Kokouksessamme (opetuspalvelut ja liikennepuoli) hylkäsimme yhteistuumin ajatuksen toistaiseksi. Asiaan palataan, kun koko koulun pihaa käsittelevää pihasuunnitelmaa ruvetaan tekemään tänä syksynä.
 
Kaiken kaikkiaan olemme koulussa erittäin tyytyväisiä näihin parannuksiin. Saimme asialliset jättöpaikat sekä Seminaari- että Erottajakadulle ja liikennemerkit tukemaan ”ruuhka-ajan” liikennettä ko. kaduilla. Nämä toimet yhdistettynä koulunalkamisaikaan 8.30 rauhoittavat liikenteen vaikutusta oleellisesti. Katsomme, että liikennekeskustelu on koulun osalta tältä osin päättynyt. Saimme mitä halusimmekin.
 
Vanhempainillassa totesimme loppulauseeksi silti, että tarkasteluun on myöhemmin otettava Seminaarinkadun, Erottajakadun ja Torikadun risteys. Risteys on sekava ja vaarallinen. Uskon tilaajapäällikkö Dahlbergin pistävän tämän korvan taakse.

Kiitos paikalla olleille huoltajille hyvästä keskustelusta ja ideoinnista! Kiitos myös Liikenneturvan Minna Nordströmille, joka piti erinomaisen esitelmän liikenteestä ja sen vaaroista. Opimme myös paljon uutta. Tiesittekö muuten, että kävelykatu Reskalla saa ajaa polkupyörällä (maksiminopeus 20 km / h). Tunnustan, minä en tiennyt. Varmasti saan jatkossakin paheksuvia katseita ajaessani pyörällä Reskalla, mutta nyt tiedän, että sääntöjen mukaan se on sallittua.
Kiitos myös paikalla olleelle poliisin edustajalle. Erityinen kiitos apulaisrehtori Joni Tikkalalle, joka on suunnitellut, organisoinut ja toteuttanut koko liikenneviikkomme menun.
 
-------------------------------------------
Liikuntasalista taas. Pienempi salihan meillä on jo käytössä, mutta iso sali muodostui ongelmaksi. Olen jo aikaisemmin kirjoittanutkin, että salissa on merkittävä rakenteiden mikrobiongelma. Toiveenamme on kuitenkin ollut, että sali saataisiin tulevaksi talvikaudeksi käyttöömme sen jälkeen, kun riittävät korjaustoimenpiteet on tehty. Korostan, että kyseiset korjaustoimenpiteet ovat vain tilapäisratkaisuja ja ensi keväänä alkaa salissa isot remontit siten, että seuraavana syksynä meillä on periaatteessa uusi sali. Remontin laajuutta tai mahdollista salin kokonaan uusimista ei ole vielä sovittu. Tässä ote korjaussuunnitelmasta:
 
”Liikuntasalissa on todettu olevan sisäilmaongelma, joka johtuu alapohjaeristeen ja maanpaineisen ulkoseinän eristeen mikrobivauriosta.
Tavoitteena on alipaineistaa maanpaineseinän ja lattian eristetila sekä johtaa mikrobivaurioitunut poistoilma pois rakennuksesta koneellisella imupainemenetelmällä. Tila on tällöin käytettävissä
talven ajan siihen tarkoitettuun toimintaan.”
 
Tämä on siis tilanne. Pääsemme käyttämään salia turvallisesti todennäköisesti lokakuun alusta. Salin käyttö lopetettaneen sitten maaliskuussa, jolloin remontti alkaa.
Hmm, missähän pidämme kevätjuhlat…