Eilen keskiviikkoina kokoonnuimme Ojoisten alueen tulevien ekaluokkalaisten huoltajien kanssa ns. Valkoiseen taloon (Veteraanipolku 2). Pohdimme, olisiko se hyvä koulu-uran aloituspaikka ensimmäisen luokan oppilaille ensi syksynä. Tämä siksi, että ojoislaisten 1-2. luokkalaisten koulu tulee jatkossa olemaan joka tapauksessa Ojoisilla, kunhan koulun tilalle rakennettava uusi päiväkoti-koulu kompleksi valmistuu. Näin vältettäisiin ns. pomppiminen koulusta toiseen, vuoden välein.
Huoltajien mielipide oli yksiselitteinen. ”Haluamme, että lapsemme voivat aloittaa koulutaipaleensa Valkoisessa talossa, tämä on hyvä paikka ekaluokkalaiselle.” Ekaluokkalaisten sijoittuminen Valkoiseen taloon tuo mukanaan myös ”heikennyksiä etuihin”. Ruoka syödään luokissa, liikuntasalia ei todennäköisesti ole käytössä, eikä muita koululaisia ole näköpiirissä. Nämä asiat eivät huoltajien mielipidettä hetkauttanut. Päätös oli selvä. Eli:
Tulevana syksynä Seminaarin koulun ojoislaiset ekaluokkalaiset aloittavat koulun ns. Valkoisessa talossa (terveyskeskuksen talossa). Tässä tehtiin lupausten mukaan, eli toimittiin huoltajien halun mukaisesti. Tästä on kiittäminen tilaajapäällikkö Antti Karrimaata, joka lupasi, että voimme vuokrata kiinteistön vielä vuodeksi, tai kunnes uusi yksikkö valmistuu.
Tässä tärkeä tieto sinne haluaville: Laittakaa koulutoiveeksenne Seminaarin koulun tavallinen luokka ja kirjoittakaa lomakkeen lisätietoja kohtaan Haluamme lapsemme ns. Valkoiseen taloon (Veteraanipolku 2). Valitettavasti emme ehtineet tekemään lomakkeeseen tälle vaihtoehdolle omaa kohtaa.
 
Olen tyytyväinen ratkaisuun; saimme toivottavasti osalta huoltajista yhden murheen pois. Sitä paitsi Valkoinen talo toimii hyvin kahden luokan yksikkönä! Kiitos paikallaolijoille!
--------------------
Tänä aamuna n. 20 henkilön pakkasen kestävä joukko käveli tulevan koulumatkan Ojoisilta Seminaarin koululle. Kyseessä oli kävelykatselmus vaaran paikkojen selvittämiseksi. Siinä mielestämme myös hyvin onnistuimme. Listasimme ainakin seuraavia vaaran paikkoja:
-          kevyen liikenteen väylä puuttuu Ojoisten koululta aina lähes moottoritien alikulkuun saakka
-          Härkätien ylitys turvallisemmaksi
-          alikulun valaistuksen parantaminen ja siistiminen
-          Puhelinkadun kävelytie on kovin kapea
-          Puhelinkadulta tullessa Brahenkadun ylitys on vaarallinen
-          Erottajakadun kävelytie erittäin kapea 
-          Tampereentien ylitys Brahenkadulle erittäin vaikea ja vaarallinen -> toivomme liikennevaloja tai alikulkua
-          periaate tulee olla: kevyen liikenteen väylä kulkee koko matkan Ojoisten koululta Seminaarin koululle
 
Lisäksi pohdimme saattoliikenteen ”pudotuspaikkaa”. Mielestämme Erottajakadulla hiekkakentän päässä olisi sopiva niittyalue muutettavissa autojen käännöspaikaksi, mikäli maanomistaja (ei ole kaupungin maata) antaa luvan. Liikennejärjestelyt on ylipäätään pohdittava tarkkaan Erottaja- ja Seminaarikadulla. Yksisuuntaisuutta kannattaisi miettiä. Villi meno aamuruuhkassa täytyy saada järkevämmäksi ja turvallisemmaksi. Seurasimme huolestuneina klo 8:n vilskettä koulun ympäristössä. On huomioitava, että lisäksi n. 80 oppilasta tulee takseilla kouluun ja heidän on päästävä melkeinpä koulun pihaan saakka mm. liikuntaesteiden takia.
 
Toivon myös, että huoltajat todella miettivät myös sitä, kuinka paljon kannattaa lapsia kuljettaa. Toivottavasti ns. hyötyliikunnan, eli koulumatkaliikunnan hyödyt huomioidaan. Liika kuljettaminen on karhunpalvelus lapselle. Kun reitti saadaan turvalliseksi, uskaltaa lapsen laittaa matkaan myös kävellen tai pyörällä.
 
Erittäin hyvässä hengessä keskustelimme tarvittavista toimenpiteistä. Liikenteestä vastaavat virkamiehet sopivat jo askelmerkkejään. Saamme ensimmäisiä päätösehdotuksia ehkä jo maaliskuussa. Sekä virkamiehet että huoltajat olivat yksimielisiä; reitti on saatava turvalliseksi, vaikka se kaupungille tuleekin jonkun verran maksamaan.
Reissumme myös kuvattiin videolle. Editoitu videoklippi tullee nettisivujemme (www.hameenlinna.fi/seminaarinkoulu) etusivulle katsottavaksi, heti kun valmistuu. Kiitos siitä kaupungin viestintäosastolle! Kiitos myös kaikille kävelijöille!
 
Nyt jään viikoksi lomalle (3.2.-10.2.) On kai viisasta huilata välillä. Olen sorvin ääressä taas 13.2.