Hyvät lukijat,
tässä juuri saamani tiedote liittyen sisäilmatutkimuksiin tulevalla Seminaarin koululla. Keskustelua jatketaan 24.5. klo 18 torstaitorilla. Paikalla on silloin SYK:n edustaja vastaamassa kysymyksiimme. Tule silloin paikalle, siellä käydään kysymykset ja vastaukset-osio koskien sisäilmatilannetta.
Pasi

Suomen yliopistokiinteistöt Oy
Tiedote

15.5.2012

Hämeenlinnan Seminaarin ja Normaalikoulun rakennusten sisäilmaselvitykset etenevät suunnitellusti

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy selvittää Hämeenlinnassa kaikkien Seminaarin ja Normaalikoulun rakennuksien

sisäilmaolosuhteet. Tutkimukset on käynnistetty osana rakennuksen sisäilmaolosuhteiden kokonaisvaltaista

selvitystä. Jo toteutettujen ja työn alla olevien tutkimusten perusteella esiin tulleet vauriot ja niiden syyt korjataan ja

poistetaan.

Sisäilman laatua selvittävät tutkimukset ja mittaukset puolivälissä

Kaikki Normaalikoulun ja Seminaarin rakennusten tutkimukset ja selvitykset perustuvat ISS Proko Oy:n, Ramboll Oy:n ja AIRIX Talotekniikka Oy:n yhdessä laatimaan tutkimussuunnitelmaan. Suunnitelman mukaisesti on toistaiseksi toteutettu mikrobi, kuituja asbestiselvitykset. Toukokuun aikana tarkastetaan tutkimussuunnitelman mukaisesti ilmanvaihdon toimivuus. Ilmanvaihdon selvitykset tekee AIRIX Talotekniikka Oy. ISS Proko Oy tekee riskirakenteiden kuntotarkastuksen rakenneavauksin sekä sisäilman VOCmittaukset. Samoin toukokuun aikana ISS Proko Oy selvittää jo toteutetuissa tutkimuksissa esiin tulleet mikrobija kuitupoikkeamat.

Seminaarin lisärakennuksessa tehdyissä pintaja porareikäkosteusmittauksissa havaittiin kohonnutta kosteutta kellarikerroksen ja portaikon ulkoseinissä. Porrastornin kellarikerroksen seinärakenteessa oli mikrobinäytteiden tulosten mukaan mikrobivaurio. Vaurioituneet rakenteet korjataan, ja vaurioiden aiheuttajat selvitetään ja poistetaan.

Rakennuksissa tähän mennessä otetuissa ilmaja pintanäytteissä 49 näytteessä 54:stä mikrobisto oli alle viitearvojen. Viitearvo ylittyi viidessä näytteessä, jotka oli otettu Normaalikoulun lisärakennuksessa ja Seminaarirakennuksessa. Vaikka ylitykset olivat heikkoja, näiden poikkeamien mikrobilähteet selvitetään jatkotutkimuksilla.

Mineraalikuitunäytteitä otettiin 27 kpl, joista 26 oli selkeästi viitearvon alapuolella tai viitearvossa ja yksi näyte ylitti viitearvon. Jatkotutkimuksilla selvitetään kuitulähde ja korjaustarve.

Asbestikartoituksessa löydetyt asbestipitoiset materiaalit eivät edellytä toimenpiteitä. Asia varmistetaan vielä

ilmanäyttein.

Korjaukset toteutetaan muutostöiden yhteydessä

Jo saatujen tulosten, lisäselvitysten sekä kesken olevien tutkimusten tulosten perusteella määritellään lopullinen korjaustarve. Tutkimukset tehdään toukokuun aikana. Loppuraportti, jossa on käsitelty kaikki tutkimustulokset johtopäätöksineen, saadaan alustavan arvion mukaan kesäkuun loppuun mennessä. Nyt aloitetun muutostyöhankkeen yhteydessä vauriot korjataan ja niiden aiheuttajat selvitetään ja poistetaan.

Lisätiedot:

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, Johtava kiinteistönpidon asiantuntija, Jarmo Perkiö p. 040 035 9414,

[email protected]

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy omistaa, rakennuttaa ja vuokraa tiloja yliopistojen ja korkeakoulujen tarpeisiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kiinteistöalan tutkimusja kehityshankkeet ovat vahvasti läsnä yrityksen toiminnassa ja yritys on mukana kehittämässä kampusalueita

kokonaisuuksina. Tavoitteena on kehittää innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka tukevat tutkimustyötä ja opiskelua