Viime torstaina oli jo 4. torstaitori. Kiitos osallistujille hyvästä keskustelusta. Toreista on ollut minulle kyllä suurta hyötyä. Saan monille asioille mielipiteenne ja toisaalta te saatte tietoonne ajan tasalla olevaa tietoa. Kyseessä on selvästi molemminpuolinen hyöty ja tulee upea tunne, että teemme tätä yhteistyössä. Yhteinen sanamme myös kuuluu paremmin muille toimijoille, mm. liikennesuunnittelijoille… Torstaitorin jälkeen olen aina virtaa täynnä; se on hyvä työtunne!

Sain liikenneturvallisuuden puutteita korjaavan suunnitelman juuri ennen torstaitoria. Kävimme sitä huolella läpi ja huomasimme pettymyksemme, että mitään suuria liikennemuutoksia tai turvallisuuden lisäämissuunnitelmia ei suunnittelupaperista löytynyt (suunnitelma nähtävillä www.hameenlinna.fi/seminaarinkoulu -> Kuinka voit vaikuttaa - sivulla). Tulemme saamaan ns. keskikorokkeen Härkätielle sekä Brahen- ja Erottajakadun väliin. Kyseessä ei kuitenkaan ole oikea keskikoroke (liian kallis), vaan asfalttiin maalatut alueet tuettuna betoniporsailla. Ns. keskikoroke tarkoittaa siis sitä, että katua ylittäessään kävelijä voi pysähtyä tarvittaessa keskelle katua. Takseille oli osoitettu ns. pudotuspaikka koulun ja Seminaarinkadun väliseltä pysäköintialueelta. Se on toimiva ajatus.

Siinä ne turvallisuutta lisäävät toimet sitten olivatkin. Ei liikennevaloja Tampereentien ja Brahenkadun risteykseen (liian kalliita), ei minkäänlaisia suunnitelmia Seminaarin koulua ympäröiville kaduille. Suunnitelman mukaan ei ole tarvetta muuttaa mitenkään Seminaarin- ja Erottajakadun liikennejärjestelyjä! Haloo! Tarvitsemme ehdottomasti esim. yksisuuntaisia katuja tms. Ylenpalttinen ruuhka ko. kaduilla ei voi jäädä huomiotta!
Soitin ennen torstaitoria yhdyskuntarakenteen palvelujohtaja Timo Tuomolalle. Hän ei tiennyt suunnitelmasta, joten lähetin sen hänelle. Hän oli todella ymmärtäväinen huoltamme kohtaan ja lupasi, että koulun lähikadut otetaan tarkasteluun ja suunnitelmista kuulemme viimeistään kesällä. Hän tarttui liikenneasiaan tarmokkaasti ja luotan, että hän vie asioita eteenpäin ja saamme liikenneturvallisuutta lisättyä. Odotellaan!
 
---------------------------

Valitettavasti tulevan 3A-luokan (kuvataidepainotus) opettaja ei ottanutkaan virkaansa vastaan. Hän sai kotipaikkakunnaltaan kiinnostavan työpaikan ja päätti lähteä sinne. Ymmärrettävää. Ei hätää! Saamme hänen tilalleen motivoituneen, kuvataidepainotuksesta erittäin kiinnostuneen opettajan. Olen valinnut tehtävään Päivi Saaren. Hän on nykyisin virassa Nummen koululla. Tervetuloa Päivi Seminaarin kouluun!

--------------------------
 
Välituntien porrastuksesta ovat huoltajat olleet hyvin kiinnostuneita. Kuinka välttäisimme sen, että kaikki oppilaat eivät olisi samaan aikaan välitunnilla? Teimme monta erilaista suunnitelmaa. Pitkälle pohdimme sitä, että koulunaloitusaikoja olisi kaksi, jolloin välitunnit menisivät väkisin porrastukseen. Niille luokille, joilla on muitakin kuin oma ope (mm. kielet, liikunta, käsityöt) se osoittautui mahdottomaksi. Kaksi eri aikataulua menisivät useasta kohdasta ristiin; se menisi mahdottomaksi. Kellot soivat vartin välein, kenen pitää mennä sisälle ja kenen ulos? Siitä tulisi epäselvää ja aiheuttaisi paljon harmia.
Keskustelimme aiheesta torilla paljon. Huoltajat ymmärsivät teknisen toteuttamisen vaikeuden. Haluamme, että systeemi on selkeä kaikille. Ainakin ensimmäisenä vuonna.
Päädyimme siihen, että ensimmäinen tunti alkaa klo 8.30 (Kaurialan koululla 8.15). Porrastusta aamuihin saamme normaalilla tavalla; kaikki eivät tule kouluun samaan aikaan, osa tulee klo 9.15, osa klo 10. Aloitusaika 8.30 on hyvä myös siksi, että keskikaupungin tukeva kahdeksan ruuhka on jo takana ja pitkän matkan kävelijöiden ei tarvitse lähteä kotoa kukonlaulun aikaan.
Välitunnit ovat aamupäivällä 30 min mittaisia, klo 10-10.30 ja 12-12.30. Silloin voimme porrastaa opettajien omin toimin välituntien alkua ja loppua ja lapsilla on oikeasti aikaa olla ulkona.  Välituntialueet voidaan sektoroida (pienille oma leikkialue jne.), jolloin kaikki eivät ole samalla pelikentällä. Välituntiaktiviteettejä suunnittelemme myös yhdessä Koliko-hankkeen Kati Sarvan kanssa. Apulaisrehtorimme pohtii myös kerhojen luovaa sijoittelua, esim. välituntiaikaan tai ennen koulun alkua klo 8-8.30. Katsotaan mitä hän keksii. Joka tapauksessa tulemme saamaan välitunnit turvallisiksi ja hyvin sujuviksi. Tulemme kiinnittämään siihen paljon huomiota.
---------------
Uusien opettajien ja luokkien tapaamiset järjestyvät toukokuussa. Valtaosa tapaamisista on 21.5., mutta muitakin aikoja on. Oletan, että Normaalikoulun opettajat tiedottavat teitä tapaamisajankohdista omalta osaltaan. Osalle luokista on tulossa myös tutustumisvanhempainilta, osa pitää ne elokuussa.

Laittakaa kalenteriin 30.5. klo 18. Silloin on yhteinen iltatapahtuma Kaupunginpuistossa koko uuden Seminaarikoulun väelle; oppilaille, huoltajille, koulun henkilökunnalle! Tämä tapahtuma toimii lähtölaukauksena koulumme aloitukselle. Apulaisrehtorimme suunnittelee ja toteuttaa tapahtuman sekä viestittää siitä teille lisää. Aikaisemmin samana päivänä järjestetään tulevan Seminaarin koulun oppilaille yhteinen tapahtuma, jossa pelein ja leikein tutustumme toisiimme. Kaikki aikataulut löytyvät jatkossa nettisivuiltamme www.hameenlinna.fi/seminaarinkoulu
Keväällä tapahtuu siis paljon! On paljon suunnittelua, mutta on myös tapahtumia oppilaille ja meille kaikille, Seminaarin koulun väelle!